Топ 10 български филми

Време разделно – създаден е по романа на Антон Дончев „ Време разделно“. Филмът се появява през 1987г. в две части – „Заплахата“ и „Насилието“. В главните роли ще видите Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Иван Кръстев и др.

5058a45fbbca0f40

Оркестър без име – ако искате да се развеселите – това е филма за вас. Създаден е през 1982г., разказващ за четирима младежи, свързвани от любовта си към музиката. Една комедия, която със сигурност ще ви разсмее и ще ви накара да я запомните. Култовите реплики и сцени няма как да не ви направят впечатление.

изтеглен файл

Вчера –  Заснет е през 1988г. Това е история, показваща елитните училища по време на социализма, разказваща за предрасъдъци, приятелство и чиста любов. Песента „Клетва“ на Кирил Маричков е създадена специално за филма. Песен, която и до ден днешен не остарява, а продължава да се пее и да бъде химн на много приятелски компании.

images

 

Опасен чар – излиза през 1984г. Главния герой ( в ролята Тодор Колев) е измамник, който омайва различни жени, предлагайки им брак, когато обаче милицията започва да го търси, той се обявява за умрял. Филмът е носител на няколко награди от Италия, Франция и др.

images (1)

Таралежите се раждат без бодли – появява се през далечната 1971г. Филмът е детски, комедиен. Любим на поколения българи.изтеглен файл (1)

Козият рог – безспорно шедьовър в българското кино. Действието се развива през 17 век.  Докато овчарят Караиван излиза с овцете, турците нападат дома му, изнасилват и убиват жена му. Съпипан от това събитие, той заживява с дъщеря си в планината и започва да я възпитава като мъж, за да може да отмъсти за на насилниците. Мария обаче се влюбва в един овчар, който среща. Не само драматична и завладяваща история, но и велико творчество в българското филмово изкуство!images (2)

Любимец 13 –  историята разказва за двама братя – близнаци, които са напълно различни. И тук действието е изпълнено с любов и много комични ситуации. Филмът е създаден през 1958г., а главната роля е изиграна от велия актьор Апостол Карамитев.2

Господин за един ден – история за селянина – музикант Пурко (Тодор Колев), който се бори с немотията, докато един ден, той получава подарък от съдбата – възможност да се превърне в добре облечен господин, макар и за един ден. Излиза на екран през 1983г., а две години по – късно печели награда за най-добър пълнометражен филм на Международния кинофестивал на хумора и сатирата Габрово.

изтеглен файл (2)

Момчето си отива – края на учебната година. Главни действащи лица са учениците от последния клас. Сюжетът се разиграва най – вече между Рангел (Филип Трифанов), Мариана(Сашка Братанова) и Тинка (Невена Коканова). Ако искате да си припомните времената, когато „бозата беше само 6 стотинки“, тогава този филм е за вас.изтеглен файл (3)

Да обичаш на инат –  филм, изобразяващ живота през последните години на социализма в България. Действието е фокусирано върху 40 – годишния Радо Пешев ( Велко Кънев) и неговия син Пламен. Проблемите в училище на малкия, бягството му от вкъщи и незаконите сделки, в които е замесен бащата, създават една история, която прави филма наистина добър.

images (3)

Leave a comment