На всеки километър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
На всеки километър
РежисьориНеделчо Чернев
Любомир Шарланджиев
СценаристиСвобода Бъчварова
Евгени Константинов
Костадин Кюлюмов
Георги Марков
Павел Вежинов
В ролитеСтефан Данаилов
Григор Вачков
Георги Черкелов
Георги Георгиев – Гец
МузикаАтанас Бояджиев
Петър Ступел
ОператорЕмил Вагенщайн
Филмово студиоСтудия за игрални филми по поръчка на БТ
РазпространителБългарска телевизия
Студия за игрални филми
Премиера20 август 1969 г.
Времетраене755 минути (13 серии)
Страна Народна република България
Езикбългарски
Цветностчерно-бял
Хронология
На всеки километър II
Външни препратки
IMDb

„На всеки километър“ е български сериен филм от края на 1960-те и началото на 1970-те години.

Филмът е приключенски на партизанска тематика. Състои се от 26 серии, разделени в две части (сезони) – първата се развива преди 9 септември 1944, а другата – след[1].

Снимките на филма започват през 1969 г. Сред сценаристите на филма са Павел Вежинов и Георги Марков. Режисьори са Любомир Шарланджиев и Неделчо Чернев. Продукцията е финансирана от управляващата в България БКП и е посветена на 25-годишнината от преврата на 9 септември 1944 г, тогава представян като народно въстание. Художник на филма е Петко Бончев.

Песента се изпълнява от Коста Карагеоргиев.

Серии[редактиране | редактиране на кода]

Първа част (1969):

  • 1-ва серия – „Шлеповете“ – 62 минути
  • 2-ра серия – „Двете китари“ – 59 минути
  • 3-та серия – „Пеещият часовник“ – 72 минути
  • 4-та серия – „Трите удивителни“ – 54 минути
  • 5-а серия – „Насрещни влакове“ – 58 минути
  • 6-а серия – „Осем без десет“ – 50 минути
  • 7-а серия – „Магарешката пътека“ – 50 минути
  • 8-а серия – „Циганката“ – 66 минути
  • 9-а серия – „На всеки километър“ – 57 минути
  • 10-а серия – „Великден“ – 54 минути
  • 11-а серия – „Възкръсналият мъртвец“ – 65 минути
  • 12-а серия – „Рицарският кръст“ – 55 минути
  • 13-а серия – „Първият ден“ – 53 минути [2].

Втора част (1971):

  • 1-ва (14-а) серия – „Ден втори“
  • 2-ра (15-а) серия – „Нощи край Драва“
  • 3-та (16-а) серия – „С чуждо лице“
  • 4-та (17-а) серия – „След полунощ“
  • 5-а (18-а) серия – „Тайната на шифъра“
  • 6-а (19-а) серия – „Хищникът“
  • 7-а (20-а) серия – „12-те апостоли“
  • 8-а (21-ва) серия – „Шедьовърът на Велински“
  • 9-а (22-ра) серия – „Бал на острова“
  • 10-а (23-та) серия – „Урок по толерантност“
  • 11-а (24-та) серия – „Двойникът на Алан Стенли“
  • 12-а (25-а) серия – „След години“
  • 13-а (26-а) серия – „Голямата скучна игра“

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Двамата главни герои, които въплъщават противоположностите и се намират в постоянно противоборство, са майор Деянов и Богдан Велински.

Деянов е сборен образ на дейците на БКП през годините на комунистическата съпротива. Той е убеден комунист, чийто баща е убит по време на Септемврийското въстание от 1923 г. По-късно става агент на съветското разузнаване, участва в Гражданската война в Испания и в партизанското движение в България. Той е емоционален, излъчва момчешки чар, на моменти се изявява като плейбой.

Велински има за прототип полицейския началник от Царство България Никола Гешев. Той първо е млад и пробивен полицай, впоследствие се издига до началник на тайните служби на Царството, а след 9 септември 1944 става агент на американското разузнаване. Велински е пресметлив, с хладен и съобразителен ум. Вярва, че заровете му предсказват изхода от започнатото. Въздържа се от излишна жестокост спрямо комунистите.

Герои на филма са още:

  • Димитър Атанасов (Митко Бомбата) – приятел на Деянов от детството, негов верен съратник. Простодушен, но живописен характер.
  • Майор Симеон Каназирев (Каназирчето) – с майор Деянов са съученици и донякъде приятели в детството, но по време на Септемврийското въстание бащите им застават от двете различни страни на барикадата, което слага край на приятелството им. Образът му е на садистичен и праволинеен военен.
  • Войводата – стар и опитен комунист, участвал във всички нелегални борби на партията. Отличава се със стабилен характер и особеното достойнство на старейшина.
  • Алексей Петрович Вершинин – агент на съветските тайни служби, също отдавнашен съратник на майор Деянов.
  • Гимназистът – появява се в малко серии, но става знаков образ. Въплъщава наивността и силната емоционалност на ремсистите (юношите от РМС) по време на комунистическата съпротива.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Първата част на филма проследява борбите на комунистическото движение в периода 19231944 година. Майор Деянов и Митко Бомбата са нелегални дейци на БКП.

Първи епизод – „Шлеповете“, започва в крайдунавски град, в който току-що е разбито Септемврийското въстание. Войска и полиция, начело с Каназирев-старши конвоират пленени въстаници до кея и пред събралия се народ, пред плачещите им жени, деца и майки, под звуците на военна духова музика, ги натоварват в шлеп, който имат намерение да потопят. Сред пленените са бащата на малкия Никола Деянов и Войводата. Никола (около 11 – 12-годишен) отива при съученика си Симеон Каназирев и го моли да поиска от баща си да освободи неговия баща. Той обаче отказва и шлепът с въстаниците е потопен. Докато потъват, въстаниците пеят известната социалистическа песен „Ален мак“. Войводата, като физически най-силен, успява да изплува от потъващия съд и да се спаси. Намира малкия Деянов и успява да го изпрати в Съветския съюз.

В първата серия е и първата среща между Велински и Деянов. Те се срещат на малка уличка. Велински вади носната си кърпа, дава му я и му казва да му се обади, за да му намери работа. Детето недоверчиво се отдалечава с подозрителен поглед. Още тук започва двубоят между двамата главни герои.

По-нататък двамата главни положителни герои – майор Деянов и Митко Бомбата, се появяват отраснали и възмъжали през 1937 г. Те преминават през множество перипетии: борба с нацистка подводница, за да превозят по море български интербригадисти за Гражданската война в Испания, участие в самата война, присъединяване към Съпротивата във Франция, разузнаване в Берлин. Най-много от сериите са посветени на участието на положителните герои в партизанското движение в България. В серията „Великден“ майор Деянов застрелва Каназирев в къщата му след драматичен разговор между двамата.

Първата част на сериала завършва със серията „Първият ден“ – в нея е обрисувано в героична светлина вземането на властта на 9 септември 1944 г. По време на цялата първа част майор Деянов и Велински се намират в постоянен пряк сблъсък, като надделява ту единият, ту другият. Полицаят оценява високо качествата на младия комунист и решава да го привлече на своя страна, като за това организира среднощна среща на 4 очи между двамата. След емоционален диалог Деянов отказва.

Във втората част Велински се появява по-рядко, но продължава да бъде главен отрицателен герой. Той се превръща в главатар на международна „фабрика за шпиони“, насочена към разрушаване на новия строй в България. Към „лошите“ се присъединява и полковник Пърси – агент от американското разузнаване на дипломатическа служба в България.

Майор Деянов и Митко Бомбата (към когото вече се обръщат с „капитан Бомбов“), под командването на началника на българското контраразузнаване генерал Бранев, действат срещу изпратени от Велински и американците шпиони и диверсанти.

Както в първата част, противоборството е изпъстрено с драматични обрати. Велински и полк. Пърси успяват с хитрост да пленят Митко Бомбата, но той се измъква с помощта на гръцки рибар комунист. Преломен момент от втората част е проникването на майор Деянов и Митко Бомбата в централата на Велински, при което Деянов го предупреждава да спре да се занимава с България.

Прожекция на сериала в София през 2002 г. На екрана е Богдан Велински.

В серията „След години“ Велински вече е остарял и уморен човек, който се е отделил от света в малка селска къща. Посещават го полк. Пърси и неговият шеф полк. Лоуел, който иска от него да изпълни мисия в България. Велински неохотно се съгласява, след като американецът го заплашва да му отнеме пенсията. След като пристига в България под прикритието на разсеяния учен професор Мунс, Велински извършва няколко непредсказуеми постъпки – убива американския агент (Johns F6), който му иска контейнера със секретните материали, посещава мястото, на което е била родната му къща, показва на придружаващата го като преводачка българска девойка, че знае български. Всичко това подсказва, че Велински е решил да се разкрие. Велински се е разкаял за делата си, когато е видял как тече животът в България при новата власт. Той е особено шокиран на пионерска заря-проверка, на която като загинали за свободата на родината се обявяват видни комунистически дейци. Пионерче дори завързва червена връзка на Велински.

Сринат психически, той успява да се срещне за пореден път с майор Деянов, като го моли да му се позволи да се предаде и в замяна да завърши дните си мирно и тихо в България. Деянов отказва, като му заявява, че не може да му се разреши да спи спокойно сред роднините на хората, убити по негова заповед. Майорът поставя ултиматум пред Велински – или да си отиде завинаги, или да бъде съден. Велински е потресен от отговора, качва се на влака и отпътува за чужбина. Малко преди граничната бразда, той изпраща телеграма до „Комитет за държавна сигурност“, в която заявява, че е съгласен да се изправи пред съда. Мигновеният отговор на майор Деянов е: „Приятно пътуване“. Психически сринат, Велински получава пристъп и умира във влака.

В последната серия – „Голямата скучна игра“, майор Деянов и Митко Бомбата разкриват схема на западно разузнаване за източване на секретна информация от България и успяват своевременно да подменят секретните данни с фалшиви. Сериалът завършва с отворен край, с кадъра как майор Деянов, Митко Бомбата и Гастон вървят към Айфеловата кула в Париж.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Роля Изпълнител
Никола Деянов – Сергей /
Серж Омон

(в 12 серии: от II до XIII вкл.)
Стефан Данаилов
Митко Бомбата /
капитан Димитър Атанасов Бомбов

(в 7 серии: III, IV, VII, VIII, X, XII, XIII)
Григор Вачков
Богдан Велински, полковник от тайната полиция /
капитан Робърт Франк / американски агент /
Майлер / Поатие / Стоянович

(в 7 серии: I, VI, VIII, IX, X, XI, XII)
Георги Черкелов
Войводата
(в 5 серии: I, VI, VII, XII, XIII)
Георги Георгиев – Гец
(като Георги Георгиев)
Алексей Вершинин – „Альоша“
(в 7 серии: II, V, VI, VII, VIII, XII, XIII)
Любомир Кабакчиев
Симеон Каназирев – Бруно /
майор Симеон Каназирев – „Каназирчето“

(в 5 серии: III, VI, VIII, IX, X)
Петър Пенков
майор Вайс
(в 3 серии: III, IV, V)
Георги Попов
полковник Нод
(в 1 серия: V)
Евстати Стратев
Пепе
(в 1 серия: III)
Георги Кишкилов
барманът Гастон
(в 3 серии: IV, XXiV, XXVI)
Петър Чернев
испанката Мария
(в 2 серии : III, IV)
Ани Спасова
предателят Благо Пешев
(в 1 серия: VI)
Сотир Майноловски
„Ученика“
(в 4 серии: VI, VII, IX, XII)
Коста Карагеоргиев
Джалма, циганката
(в 1 серия: VIII)
Пепа Николова
Маргарита – „Марго“
(в 2 серии: VIII, XIII)
Ани Бакалова
„Шлосера“
(в 1 серия: IX)
Васил Попилиев
„Войника“
(в 1 серия: IX)
Димитър Коканов
Стефчо
(в 1 серия: IX)
Олег Ковачев
Елена Каназирева
(в 1 серия: X)
Бояна Кънева
парашутистът
(в 1 серия: XII)
Петър Слабаков
(в 1 серия: I) Димитър Икономов
(в 1 серия: I) Лъчезар Никифоров
(в 1 серия: I) Людмил Тодоров
(в 1 серия: I) Никола Динев
(в 2 серии: I, II) Катя Чукова
(в 1 серия: I) Яким Михов
(в 1 серия: I) Илия Пенев
(в 1 серия: I) Анани Анев
(в 1 серия: I) Иван Янчев
(в 1 серия: I) Симеон Ганев
(в 1 серия: I) Любомир Кирилов
(в 1 серия: I) Атанас Великов
(в 1 серия: II) Стефан Петров
(в 1 серия: II) Радослав Цветков
(в 1 серия: II) Иван Касабов
(в 2 серии: II, V) Желчо Мандаджиев
(в 1 серия: II) Васил Инджев
(в 1 серия: II) Иван Хаджирачев
(в 1 серия: II) Боян Гаврилов
(в 1 серия: II) Борис Луканов
полковник Джон T. Пърси
(в 1 серия: II)
Коста Цонев
корабният радист / лейтенант Манчев
(в 1 серия: II)
Димитър Милушев
(в 1 серия: II) Иля Божилов
(в 1 серия: II) Георги Жеков
(в 1 серия: II) Димитър Учкунов
(в 1 серия: II) Данаил Ангелов
(в 1 серия: II) Димитър Балкански
(в 1 серия: II) Истилиян Златков
испанската певица
(в 1 серия: III)
Маргарита Радинска
(в 1 серия: III) Димитрина Савова
(в 1 серия: III) Петър Божилов
(в 1 серия: III) Васил Попов
(в 1 серия: III) Емилия Драгостинова
(в 1 серия: III) Иван Трифонов
(в 1 серия: III) Лъчезар Стоянов
(в 1 серия: III) Климент Денчев
(в 1 серия: III) Саркис Мухибян
(в 1 серия: III) Христо Куновски
(в 1 серия: IV) Юрий Яковлев
(в 1 серия: IV) Константин Гугушев
гестаповец (в 1 серия: IV) Васил Димитров
(в 1 серия: IV) Владимир Русинов
(в 1 серия: IV) Владимир Владиславов
(в 1 серия: IV) Рачо Рачев
(в 1 серия: IV) Георги Деничин
(в 2 серии: IV, V) Светослав Иванов
(в 1 серия: IV) Георги Дамянов
(в 1 серия: IV) Петър Захънов
„55-и офицер, лейтенант Ханс Титке
(в 1 серия: V)
Иван Джамбазов
(в 1 серия: V) Георги Раданов
(в 1 серия: V) Александър Притуп
(в 1 серия: V) Любен Желязков
(в 1 серия: V) Мария Вацулка
(в 1 серия: V) Хари Тороманов
селянин
(в 1 серия: V)
Димитър Георгиев
селянин
(в 1 серия: V)
Христо Григоров
кмета
(в 1 серия: VI)
Найчо Петров
(в 1 серия: VI) Лео Конфорти
(в 1 серия: VI) Марин Петков
(в 1 серия: VI) Петър Василев
(в 1 серия: VI) Любен Калинов
старши полицай
(в 1 серия: VI)
Аспарух Сариев
(в 2 серии: VI, XIII) Ванча Дойчева
(в 3 серии: VI, VII, XII) Иван Обретенов
(в 6 серии: VI, VII, VIII, IX, XII, XIII) Никола Дойчев
(в 2 серии: VI, XIII) Нушка Григорова
(в 1 серия: VI) Александър Симов
(в 1 серия: VI) Георги Сарафов
(в 1 серия: VI) Стоян Стойчев
(в 6 серии: VI, VII, VIII, IX, XII, XIII) Стоян Гъдев
(в 2 серии: VI, IX) Лили Енева
(в 3 серии : VI, VII, XII) Иван Стефанов
(в 2 серии: VI, VIII) Георги Георгиев – Гочето
(в 1 серия: VII) Божидар Лечев
(в 1 серия: VII) Ламби Порязов
(в 1 серия: VII) Пейчо Пейчев
(в 1 серия: VII) Андрей Михайлов
(в 1 серия: VIII) Борис Сарафов
(в 1 серия: VIII) Йонка Кацарова
(в 1 серия: VIII) Александър Благоев
(в 1 серия: VIII) Стефан Гадуларов
(в 1 серия: VIII) Димитър Ицмарев
(в 1 серия: IX) Димитър Бочев
(в 1 серия: IX) Иван Шарланджиев
(в 1 серия: IX) Христо Коларов
(в 1 серия: IX) Георги Ставрев
(в 1 серия: X) Стефка Берова
(в 1 серия: X) Ани Гунчева
капитан Дойчев / Семов
(в 1 серия: X)
Георги Джубрилов
(в 1 серия: X) Кирил Семов
(в 1 серия: X) Иван Абаджимаринов
(в 1 серия: X) Цанко Петров
(в 1 серия: X) Димитър Йорданов
(в 1 серия: X) Христо Дерменджиев
(в 1 серия: X) Таня Маринова
(в 1 серия: X) Валентин Колев
(в 1 серия: X) Климент Стоянов
(в 1 серия: X) Николай Димитров
(в 1 серия: X) Венелин Колев
(в 1 серия: XI) Емил Стефанов
(в 1 серия: XI) Димитър Миланов
(в 1 серия: XI) Пенка Груева
Каишков, агент на Велински
(в 4 серии: VIII, XI, XII, XIII)
Борислав Иванов
доктор – агент на Велински
(в 1 серия: XI)
Георги Геров
(в 1 серия: XI) Моис Бениеш
(в 1 серия: XI) Христина Русева
(в 1 серия: XI) Тодор Стоилов
(в 1 серия: XI) Ради Таманджиев
(в 1 серия: XI) Любен Митрев
(в 1 серия: XI) Тодор Дънков
(в 1 серия: XI) Тодор Широков
(в 1 серия: XI) Теофан Хранов
(в 1 серия: XI) Кирил Ковачев
(в 1 серия: XI) Исмаил Алилов
(в 1 серия: XII) Стефан Сърбов
(в 1 серия: XII) Пламен Чаров
г-жа Карик, хазяйката на Недков Златина Дончева
(в 2 серии: VI, XII) Иван Златарев
(в 1 серия: XII) Никола Камбуров
(в 1 серия: XII) Альоша Бехар
полковник Груев
(в 1 серия XIII)
Ганчо Ганчев
(в 1 серия: XIII) Хиндо Касимов
(в 1 серия: XIII) Живко Гарванов
(в 1 серия:XIII) Мариус Фридманов
(в 1 серия: XIII) Ангел Николов
(в 1 серия: XIII) Евтим Вълков
Киро „Факиро“ (в 1 серия: XIII) Димитър Манчев
(в 1 серия: XIII) Генчо Димитров
адвокатът Думанов
(в 1 серия: XIII)
Светозар Неделчев
(в 1 серия: XIII) Борис Шарланджиев
(в 1 серия: XIII) Лъчезар Ангелов
(в 1 серия: XIII) Любка Илиева
(в 1 серия: XIII) Димитър Чернев
(в 1 серия: XIII) Марин Тошев
(в 1 серия: XIII) Тодор Иванов
(в 1 серия: XIII) Костадин Стоев

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1969 – Започва сериалът „На всеки километър“ // БНР. Посетен на 10 септември 2016.
  2. „На всеки километър“, Филмография: Серийни игрални филми /1966 – 2000/. I част. София: Българска национална телевизия, 2001 г., с. 252 – 262

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за